Fysiotherapie

Wanneer ga je voor fysiotherapie naar PMCZ?

Je kunt voor informatie, advies en behandeling terecht bij een fysiotherapeut van PMCZ als je:

  • blessures of pijnklachten hebt, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of rug;
  • vanwege een (chronische) aandoening medische begeleiding nodig hebt bij beweegzorg;
  • na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie moet opbouwen.

Fysiotherapie bij PMCZ zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen.

Met de meeste klachten kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut. Voor specifieke klachten of aandoeningen zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten binnen PMCZ. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Wanneer deze gespecialiseerde fysiotherapeut twijfelt dan verwijst hij of zij je door naar een (huis)arts.

In de meeste gevallen kun je direct bij PMCZ terecht. Je hoeft dus niet eerst naar de huisarts.

Wat doet de fysiotherapeut

De fysiotherapeuten van PMCZ zijn experts in houding en beweging. Zij helpen je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgen ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De zorg van onze fysiotherapeuten past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Soms krijg je alleen advies, maar meestal ook een behandeling.

De eerste afspraak

Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of dat je eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar ons centrum.

Onderzoek

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?

De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Behandeling

Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Kwaliteit

Kwaliteitsregister Fysiotherapie

Om de kwaliteit van fysiotherapie nog verder te waarborgen, heeft het KNGF het Kwaliteitsregister Fysiotherapie.  Fysiotherapeuten mogen zich hier inschrijven als ze voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en werken volgens de officiële richtlijnen van het KNGF. Fysiotherapeuten die ingeschreven staan in het kwaliteitsregister moeten geregeld bijscholingen volgen. Ze werken dus op basis van de meest recente, wetenschappelijke kennis.  Per 1 januari 2020 is het nieuwe kwaliteitsregister KRF NL actief. Alle fysiotherapeuten van PMCZ staan ingeschreven bij het Kwaliteitsregister en in het BIG-register van de overheid.